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for the future.”48 Examples of such
revenue transactions or events that the
staff has asked to be disclosed and
discussed in accordance with FRR 36
are:

* Shipments of product at the end of
a reporting period that significantly
reduce customer backlog and that
reasonably might be expected to result
in lower shipments and revenue in the
next period.

» Granting of extended payment
terms that will result in a longer
collection period for accounts receivable
(regardless of whether revenue has been
recognized) and slower cash inflows
from operations, and the effect on
liquidity and capital resources. (The fair
value of trade receivables should be
disclosed in the footnotes to the
financial statements when the fair value
does not approximate the carrying
amount.)4®

* Changing trends in shipments into,
and sales from, a sales channel or
separate class of customer that could be
expected to have a significant effect on
future sales or sales returns.

* An increasing trend toward sales to
a different class of customer, such as a
reseller distribution channel that has a
lower gross profit margin than existing
sales that are principally made to end
users. Also, increasing service revenue
that has a higher profit margin than
product sales.

* Seasonal trends or variations in
sales.

* A gain or loss from the sale of an
asset(s).50

Question 2

Question: Will the staff expect
retroactive changes by registrants to
comply with the accounting described
in this bulletin?

Interpretive Response: All registrants
are expected to apply the accounting
and disclosures described in this
bulletin. The staff, however, will not
object if registrants that have not
applied this accounting do not restate
prior financial statements provided they
report a change in accounting principle
in accordance with APB Opinion No.
20, Accounting Changes, no later than
the first fiscal quarter of the fiscal year
beginning after December 15, 1999. In
periods subsequent to transition,
registrants should disclose the amount
of revenue (if material to income before

48 FRR 36, also see In the Matter of Caterpillar
Inc., AAER No. 363 (March 31, 1992).

49 SFAS No. 107, Disclosures about Fair Values
of Financial Instruments.

50 Gains or losses from the sale of assets should
be reported as “other general expenses” pursuant to
Regulation S-X, Article 5-03(b)(6). Any material
item should be stated separately.

income taxes) recognized in those
periods that was included in the
cumulative effect adjustment. If a
registrant files financial statements with
the Commission before applying the
guidance in this bulletin, disclosures
similar to those described in Staff
Accounting Bulletin Topic 11-M,
Disclosure of the Impact that Recently
Issued Accounting Standards Will Have
on the Financial Statements of a
Registrant When Adopted in a Future
Period, should be provided. With regard
to question 10 of Topic 13—A and Topic
8—A regarding income statement
presentation, the staff would normally
expect retroactive application to all
periods presented unless the effect of
applying the guidance herein is
immaterial.

However, if registrants have not
previously complied with generally
accepted accounting principles, for
example, by recording revenue for
products prior to delivery that did not
comply with the applicable bill-and-
hold guidance, those registrants should
apply the guidance in APB Opinion No.
20 for the correction of an error.5! In
addition, registrants should be aware
that the Commission may take
enforcement action where a registrant in
prior financial statements has violated
the antifraud or disclosure provisions of
the securities laws with respect to
revenue recognition.

Topic 8: Retail Companies

A. Sales of Leased or Licensed
Departments

Facts: Department stores and other
retailers customarily include the sales of
leased or licensed departments in the
amount reported as ‘““total revenues.”

Question: Does the staff have any
objection to this practice?

Interpretive Response: In November
1975 the staff issued staff accounting
bulletin number 1 that addressed this
issue. In that bulletin the staff did not
object to retailers presenting sales of
leased or licensed departments in the
amount reported as ‘““total revenues”
because of industry practice.
Subsequently, in November 1976 the
FASB issued SFAS No. 13. In June 1995,
the AICPA staff amended its Technical

51 APB Opinion No. 20, 13 and {36-37 describe
and provide the accounting and disclosure
requirements applicable to the correction of an error
in previously issued financial statements. Because
the term “error” as used in APB Opinion No. 20
includes “oversight or misuse of facts that existed
at the time that the financial statements were
prepared,” that term includes both unintentional
errors as well as intentional fraudulent financial
reporting and misappropriation of assets as
described in Statement on Auditing Standards No.
82, Consideration of Fraud in a Financial Statement
Audit.

Practice Aid (TPA) section 5100.16,
Rental Revenue Based on Percentage of
Sales, based upon an interpretation of
SFAS No. 13 that leases of departments
within a retail establishment are leases
of tangible assets within the scope of
SFAS No. 13.52 Consistent with the
interpretation in TPA section 5100.16,
the staff believes that SFAS No. 13
requires department stores and other
retailers that lease or license store space
to account for rental income from leased
departments in accordance with SFAS
No. 13. Accordingly, it would be
inappropriate for a department store or
other retailer to include in its revenue
the sales of the leased or licensed
departments. Rather, the department
store or other retailer should include the
rental income as part of its gross
revenue. The staff would not object to
disclosure in the footnotes to the
financial statements of the amount of
the lessee’s sales from leased
departments. If the arrangement is not a
lease but rather a service arrangement
that provides for payment of a fee or
commission, the retailer should
recognize the fee or commission as
revenue when earned. If the retailer
assumes the risk of bad debts associated
with the lessee’s merchandise sales, the
retailer generally should present bad
debt expense in accordance with
Regulation S—X article 5-03 (b)(5).

B***

This Staff Accounting Bulletin is not
intended to change current guidance in
the accounting literature. For this
reason, adherence to the principles
described in this Staff Accounting
Bulletin should not raise the costs
associated with record-keeping or with
audits of financial statements.

[FR Doc. 99-31832 Filed 12—-8—99; 8:45 am]|
BILLING CODE 8010-01-P

NATIONAL ARCHIVES AND RECORDS
ADMINISTRATION

36 CFR Part 1228
RIN 3095-AA81

Agency Records Centers; Correction

AGENCY: National Archives and Records
Administration (NARA).

ACTION: Final rule; correction.

SUMMARY: NARA published in the
Federal Register of December 2, 1999, a
final rule revising the standards that

52 SFAS No. 13, {1 defines a lease as “the right
to use property, plant, or equipment (land or
depreciable assets or both) usually for a stated
period of time.”
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records center storage facilities must
meet to store Federal records. This
document corrects several editorial and
printing errors in that final rule. Two of
the corrections substantively affect the
final rule. The date in the definition of
“Existing records storage facility” is
corrected to read January 2, 2000. The
text following the first sentence of

§ 1228.228(n)(4) should have been part
of paragraph (n)(4).

DATES: Effective January 3, 2000.

FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Nancy Allard at 301-713-7360, ext. 226.
SUPPLEMENTARY INFORMATION: In the
document FR 99-30973 published on
December 2 1999 (99 FR 67634), make
the following corrections:

1. On page 67635, in the second
column, correct the second heading to
read: ‘“Definitions (§ 1228.226)".

2. On page 67637, in the first column,
correct the last line of that column to
read ‘“‘source of water leakage, but to
permit”’.

§1228.226 [Corrected]

3. On page 67643, in the third
column, in § 1228.226, in the definition
of “Existing records storage facility”,
4th line, correct the date “September 30,
1999,” to read ““January 2, 2000,”.

§1228.228 [Corrected]

4. On page 67644, in the third
column, in §1228.228(k), 4th and 5th
lines, add quotation marks at the
beginning and end of the title
“Vulnerability Assessment of Federal
Facilities”.

5. On page 67645, in the first column,
in §1228.228(n)(4), the undesignated
paragraph following paragraph (n)(4) is
correctly designated as the second and
third sentences of paragraph (n)(4).

Dated: December 6, 1999.
Nancy Y. Allard,
Federal Register Liaison.
[FR Doc. 99-31985 Filed 12—8-99; 8:45 am)]
BILLING CODE 7515-01—P

FEDERAL COMMUNICATIONS
COMMISSION

47 CFR Part 1
[GC Docket No. 95-21; FCC 99-322]

Ex Parte Presentations in Commission
Proceedings

AGENCY: Federal Communications
Commission.
ACTION: Final rule.

SUMMARY: The Commission denies
petitions for reconsideration and
amends on its own motion its

regulations concerning ex parte
presentations in Commission
proceedings, which were
comprehensively revised in 1997. The
current amendments modify the rules in
minor respects based on the
Commission’s experience with the
revised rules since 1997. The intended
effect of the current amendments is to
further make the rules simpler and
easier to comply with, to enhance the
fairness of the Commission’s processes,
and to facilitate the public’s ability to
communicate with the Commission.
DATES: Effective January 10, 2000.

FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
David S. Senzel, Office of General
Counsel (202) 418-1720.
SUPPLEMENTARY INFORMATION: This is a
summary of the Commission’s
Memorandum Opinion and Order, GC
Docket No. 95-21, adopted on October
28, 1999, and released November 9,
1999. The full text of the memorandum
opinion and order is available for
inspection and copying during normal
business hours in the FCC Reference
Center, Room CY-A257, 445 12th Street,
SW, Washington DC 20554. The
complete text may also be purchased
from the Commission’s copy contractor,
International Transcription Service,
Inc., Room CY-B400, 445 12th Street,
SW, Washington DC 20554, telephone
(202) 314-3070.

Summary of Memorandum Opinion
and Order

1. In 1997, the Commission revised its
rules governing ex parte presentations
in Commission proceedings. Report and
Order, 62 FR 15852 (April 3, 1997). The
revision was intended to make the rules
simpler and clearer, and thus more
effective in ensuring fairness in
Commission proceedings. The
Commission stressed that the ex parte
rules are important and that full
compliance is expected.

2. Two law firms, Hogan & Hartson
and Lukas, McGowan, Nace & Gutierrez,
seek reconsideration of the revised
rules. Hogan & Hartson contends that
the Commission should treat all
proceedings as “‘permit-but-disclose”
except for certain quasi-judicial
proceedings. Lukas, McGowan, Nace &
Gutierrez proposes that informal
complaints under 47 U.S.C. 208 should
be treated as “restricted.” The
Commission finds both petitions for
reconsideration without merit and
denies them.

3. The Commission, however, finds
that, although its experience with the
revised rules has generally been
positive, certain areas warrant further
consideration. The Commission

therefore takes the opportunity to
modify the revised rules in certain
minor respects. The modifications are:

A. Parties

1. In proceedings designated for
hearing, only persons formally given
party status will be treated as parties for
ex parte purposes.

2. The “viewer/listener”” exception,
under which viewers or listeners do not
become parties because they comment
on a pending broadcast application and
do not have to serve the broadcaster, is
clarified.

3. Members of Congress and other
governmental officials will not become
parties merely by serving a presentation;
they will be made parties only if that is
warranted based on an affirmative
request for party status.

4. Petitions to revoke and petitions for
orders to show cause will be treated the
same as complaints.

B. Classification of Proceedings

1. Requests for modification of
payment arrangements under 47 CFR
64.1001 will be treated as permit-but-
disclose instead of restricted.

2. BOC applications to provide in-
region interLATA services pursuant to
47 U.S.C. 271(d), petitions for
Commission preemption of authority to
review interconnection agreements
under 47 U.S.C. 252(e)(5), and petitions
for preemption under 47 U.S.C. 253 will
be treated as permit-but-disclose instead
of restricted.

3. Persons filing petitions for
declaratory rulings or rulemakings that
seek Commission preemption will be
required to serve any state or local
government, the actions of which are
cited as a basis for requesting
preemption. Such pleadings that are not
served will be dismissed without
consideration as a defective pleading
and treated as a violation of the ex parte
rules unless the Commission determines
that the matter should be entertained by
making it part of the record under 47
CFR 1.1212(d) and the parties are so
informed.

C. Exempt Presentations

1. Presentations between Commission
staff and administrators, such as the
Universal Service Administrative
Company, will be exempt.

D. Status Inquiries

1. The newly-adopted exemption for
oral status inquiries requesting action by
a particular date or giving reasons that
a proceeding should be expedited other
than to avoid administrative delay will
apply only in non-hearing proceedings.
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