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facilities as if the business itself had
been disposed of. The staff would object
to the allocation of goodwill to the
disposed manufacturing facilities.

Paragraph 19 of SFAS 121 requires
disclosure of the results of operations of
assets held for disposal. If revenues
attributable to assets to be disposed of,
that remain in operation for some period
of time prior to their disposal, cannot be
segregated because substantially the
same revenues will continue after the
assets are disposed of, the amount of the
benefit from suspending depreciation,
in accordance with SFAS 121,
paragraph 16, should be disclosed. The
effect associated with assets held for
disposal should be discussed in
Management’s Discussion and Analysis
(MD&A), if material.

Facts: Assume the same fact pattern as
for Question 5, except that the four
manufacturing facilities will be shut
down, but not disposed of or
abandoned. The four manufacturing
facilities do not meet the criteria
necessary to be classified as ‘‘to be
disposed of’’ under SFAS 121 but are
impaired on a ‘‘held and used’’ basis
under SFAS 121. Company A intends to
retain the four facilities in case the need
arises in the future for further
manufacturing capacity.

Question 6: Would the staff object to
the company’s proposal to recognize an
impairment loss based on the excess of
the carrying amount of goodwill and
fixed assets over fair value?

Interpretive Response: Yes. Paragraph
12 of SFAS 121 specifies:

‘‘If an asset being tested for
recoverability was acquired in a
business combination accounted for
using the purchase method, the
goodwill that arose in that transaction
shall be accounted for as part of the
asset grouping * * * in determining
recoverability. If some but not all of the
assets acquired in that transaction are
being tested, goodwill shall be allocated
to the assets being tested for
recoverability on a pro rata basis using
the relative fair values of the long-lived
assets and identifiable intangibles
acquired at the acquisition date unless
there is evidence to suggest that some
other method of associating the
goodwill with those assets is more
appropriate.’’

In the above fact pattern, the staff
believes that it is inappropriate to
allocate the carrying amount of the
goodwill balance to the four facilities
being evaluated for impairment. In this
instance, the goodwill that existed at the
time Company B was acquired
principally was the result of a customer
base, marketing activities, existing
product lines and new products being

developed. It did not relate to the fixed
assets but, rather, the ongoing
operations of the business, which have
not been reduced in any way. The
goodwill represents the inherent value
of the going concern element of
Company B and the ability of the entity
to generate a return in excess of the
return that could be generated on the
acquired assets individually, all of
which are still in place. The staff
contrasts this scenario with one where
facilities are eliminated in conjunction
with a subsequent decision to abandon
the product or business line housed in
those facilitites. If the revenue
producing activity and the facilities had
been acquired in a business
combination giving rise to recognition of
goodwill, a portion of goodwill should
be allocated to the facilities based on
their relative fair value, unless another
allocation method is more appropriate.

Question 7: Has the staff expressed
any views with respect to company-
determined estimates of cash flows used
for assessing and measuring impairment
of assets under SFAS 121?

Interpretive Response: In providing
guidance on the development of cash
flows for purposes of applying the
provisions of SFAS 121, paragraph 9 of
that standard indicates that estimates of
expected future cash flows should be
the best estimate based on reasonable
and supportable assumptions and
projections. Additionally, paragraph 9
indicates that all available evidence
should be considered in developing
estimates of expected future cash flows
and that the weight given to the
evidence should be commensurate with
the extent to which the evidence can be
verified objectively.

The staff recognizes that various
factors, including management’s
judgments and assumptions about the
business plans and strategies, affect the
development of future cash flow
projections for purposes of applying
SFAS 121. The staff, however, cautions
registrants that the judgments and
assumptions made for purposes of
applying SFAS 121 must be consistent
with other financial statement
calculations and disclosures and
disclosures in MD&A. The staff also
expects that forecasts made for purposes
of applying SFAS 121 be consistent
with other forward-looking information
prepared by the company, such as that
used for internal budgets, incentive
compensation plans, discussions with
lenders or third parties, and/or reporting
to management or the board of directors.

For example, the staff has reviewed a
fact pattern where a registrant
developed cash flow projections for
purposes of applying the provisions of

SFAS 121 using one set of assumptions
and utilized a second, more
conservative set of assumptions for
purposes of determining whether
deferred tax valuation allowances were
necessary when applying the provisions
of Statement of Financial Accounting
Standards No. 109, Accounting for
Income Taxes. In this case, the staff
objected to the use of inconsistent
assumptions.

In addition to disclosure of key
assumptions used in the development of
cash flow projections, the staff also has
required discussion in MD&A of the
implications of assumptions. For
example, do the projections indicate
that a company is likely to violate debt
covenants in the future? What are the
ramifications to the cash flow
projections used in the impairment
analysis? If growth rates used in the
impairment analysis are lower than
those used by outside analysts, has the
company had discussions with the
analysts regarding their overly
optimistic projections? Has the
company appropriately informed the
market and its shareholders of its
reduced expectations for the future that
are sufficient to cause an impairment
charge? The staff believes that cash flow
projections used in the impairment
analysis must be both internally
consistent with the company’s other
projections and externally consistent
with financial statement and other
public disclosures.
* * * * *
[FR Doc. 99–31160 Filed 11–30–99; 8:45 am]
BILLING CODE 8010–01–P

PENSION BENEFIT GUARANTY
CORPORATION

29 CFR Parts 4011 and 4022

Disclosure to Participants; Benefits
Payable in Terminated Single-employer
Plans

AGENCY: Pension Benefit Guaranty
Corporation.
ACTION: Final rule.

SUMMARY: This rule amends the
appendix to the Pension Benefit
Guaranty Corporation’s regulation on
Benefits Payable in Terminated Single-
Employer Plans by adding the
maximum guaranteeable pension benefit
that may be paid by the PBGC with
respect to a plan participant in a single-
employer pension plan that terminates
in 2000. This rule also amends the
PBGC’s regulation on Disclosure to
Participants by adding information on
2000 maximum guaranteed benefit
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amounts. The amendment is necessary
because the maximum guarantee
amount changes each year, based on
changes in the contribution and benefit
base under section 230 of the Social
Security Act. The effect of the
amendment is to advise plan
participants and beneficiaries of the
increased maximum guarantee amount
for 2000.
EFFECTIVE DATE: January 1, 2000.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Harold J. Ashner, Assistant General
Counsel, Office of the General Counsel,
Pension Benefit Guaranty Corporation,
1200 K Street, NW., Washington, DC
20005–4026; 202–326–4024. (For TTY/
TDD users, call the Federal relay service
toll-free at 1–800–877–8339 and ask to
be connected to 202–326–4024.)
SUPPLEMENTARY INFORMATION: Section
4022(b) of the Employee Retirement
Income Security Act of 1974 provides
for certain limitations on benefits
guaranteed by the PBGC in terminating
single-employer pension plans covered
under Title IV of ERISA. One of the
limitations, set forth in section
4022(b)(3)(B), is a dollar ceiling on the
amount of the monthly benefit that may
be paid to a plan participant (in the
form of a life annuity beginning at age
65) by the PBGC. The ceiling is equal to
‘‘$750 multiplied by a fraction, the
numerator of which is the contribution
and benefit base (determined under
section 230 of the Social Security Act)
in effect at the time the plan terminates
and the denominator of which is such
contribution and benefit base in effect in
calendar year 1974 [$13,200].’’ This
formula is also set forth in § 4022.22(b)
of the PBGC’s regulation on Benefits
Payable in Terminated Single-Employer
Plans (29 CFR Part 4022). The appendix
to Part 4022 lists, for each year
beginning with 1974, the maximum
guaranteeable benefit payable by the
PBGC to participants in single-employer
plans that have terminated in that year.

Section 230(d) of the Social Security
Act (42 U.S.C. 430(d)) provides special
rules for determining the contribution
and benefit base for purposes of ERISA
section 4022(b)(3)(B). Each year the
Social Security Administration
determines, and notifies the PBGC of,
the contribution and benefit base to be
used by the PBGC under these

provisions, and the PBGC publishes an
amendment to the appendix to Part
4022 to add the guarantee limit for the
coming year.

The PBGC has been notified by the
Social Security Administration that,
under section 230 of the Social Security
Act, $56,700 is the contribution and
benefit base that is to be used to
calculate the PBGC maximum
guaranteeable benefit for 2000.
Accordingly, the formula under section
4022(b)(3)(B) of ERISA and 29 CFR
§ 4022.22(b) is: $750 multiplied by
$56,700/$13,200. Thus, the maximum
monthly benefit guaranteeable by the
PBGC in 2000 is $3,221.59 per month in
the form of a life annuity beginning at
age 65. This amendment updates the
appendix to Part 4022 to add this
maximum guaranteeable amount for
plans that terminate in 2000. (If a
benefit is payable in a different form or
begins at a different age, the maximum
guaranteeable amount is the actuarial
equivalent of $3,221.59 per month.)

Section 4011 of ERISA requires plan
administrators of certain underfunded
plans to provide notice to plan
participants and beneficiaries of the
plan’s funding status and the limits of
the PBGC’s guarantee. The PBGC’s
regulation on Disclosure to Participants
(29 CFR Part 4011) implements the
statutory notice requirement. This rule
amends Appendix B to the regulation on
Disclosure to Participants by adding
information on 2000 maximum
guaranteed benefit amounts. Plan
administrators may, subject to the
requirements of that regulation, include
this information in participant notices.

Because the maximum guaranteeable
benefit is determined according to the
formula in section 4022(b)(3)(B) of
ERISA, and these amendments make no
change in its method of calculation but
simply list 2000 maximum
guaranteeable benefit amounts for the
information of the public, general notice
of proposed rulemaking is not required.

The PBGC has determined that this
action is not a ‘‘significant regulatory
action’’ under the criteria set forth in
Executive Order 12866.

Because no general notice of proposed
rulemaking is required for this
regulation, the Regulatory Flexibility
Act of 1980 does not apply (5 U.S.C.
601(2)).

List of Subjects

29 CFR Part 4011

Pensions, Reporting and
recordkeeping requirements.

29 CFR Part 4022

Pension insurance, Pensions,
Reporting and recordkeeping
requirements.

In consideration of the foregoing, 29
CFR parts 4011 and 4022 are amended
as follows:

PART 4022—BENEFITS PAYABLE IN
TERMINATED SINGLE-EMPLOYER
PLANS

1. The authority citation for Part 4022
continues to read as follows:

Authority: 29 U.S.C. 1302, 1322, 1322b,
1341(c)(3)(D), and 1344.

2. The appendix to part 4022 is
amended by adding a new entry to the
table to read as follows. The
introductory text is reproduced for the
convenience of the reader and remains
unchanged.

Appendix to Part 4022—Maximum
Guaranteeable Monthly Benefit

The following table lists by year the
maximum guaranteeable monthly
benefit payable in the form of a life
annuity commencing at age 65 as
described by § 4022.22(b) to a
participant in a plan that terminated in
that year:

Year

Maximum
guaranteeable
monthly ben-

efit

* * * * *
2000 ....................................... 3,221.59

PART 4011—DISCLOSURE TO
PARTICIPANTS

3. The authority citation for Part 4011
continues to read as follows:

Authority: 29 U.S.C. 1302(b)(3), 1311.

4. Appendix B to part 4011 is
amended by adding a new entry to the
table to read as follows. The
introductory text is reproduced for the
convenience of the reader and remains
unchanged.
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APPENDIX B TO PART 4011—TABLE OF MAXIMUM GUARANTEED BENEFITS

If a plan terminates in—

The maximum guaranteed benefit for an individual starting to receive benefits at the age listed below is the
amount (monthly or annual) listed below:

Age 65 Age 62 Age 60 Age 55

Monthly Annual Monthly Annual Monthly Annual Monthly Annual

* * * * * * *
2000 .................................. $3,221.59 $38,659.08 $2,545.06 $30,540.72 $2,094.03 $25,128.36 $1,449.72 $17,396.64

Issued in Washington, DC, this 19th day of
November, 1999.
David M. Strauss,
Executive Director, Pension Benefit Guaranty
Corporation.
[FR Doc. 99–31044 Filed 11–30–99; 8:45 am]
BILLING CODE 7708–01–P

PENSION BENEFIT GUARANTY
CORPORATION

29 CFR Part 4044

Allocation of Assets in Single-
Employer Plans; Valuation of Benefits
and Assets; Expected Retirement Age

AGENCY: Pension Benefit Guaranty
Corporation.
ACTION: Final rule.

SUMMARY: This rule amends the Pension
Benefit Guaranty Corporation’s
regulation on Allocation of Assets in
Single-Employer Plans by substituting a
new table that applies to any plan being
terminated either in a distress
termination or involuntarily by the
PBGC with a valuation date falling in
2000, and is used to determine expected
retirement ages for plan participants.
This table is needed in order to compute
the value of early retirement benefits
and, thus, the total value of benefits
under the plan.
EFFECTIVE DATE: January 1, 2000.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Harold J. Ashner, Assistant General
Counsel, Office of the General Counsel,
Pension Benefit Guaranty Corporation,
1200 K Street, NW., Washington, DC
20005–4026; 202–326–4024. (For TTY/
TDD users, call the Federal relay service
toll-free at 1–800–877–8339 and ask to
be connected to 202–326–4024.)
SUPPLEMENTARY INFORMATION: The
PBGC’s regulation on Allocation of
Assets in Single-Employer Plans (29
CFR part 4044) sets forth (in subpart B)
the methods for valuing plan benefits of
terminating single-employer plans
covered under Title IV of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974.
Under ERISA section 4041(c),
guaranteed benefits and benefit

liabilities under a plan that is
undergoing a distress termination must
be valued in accordance with part 4044,
subpart B. In addition, when the PBGC
terminates an underfunded plan
involuntarily pursuant to ERISA Section
4042(a), it uses the subpart B valuation
rules to determine the amount of the
plan’s underfunding.

Under § 4044.51(b), early retirement
benefits are valued based on the annuity
starting date, if a retirement date has
been selected, or the expected
retirement age, if the annuity starting
date is not known on the valuation date.
Sections 4044.55 through 4044.57 set
forth rules for determining the expected
retirement ages for plan participants
entitled to early retirement benefits.
Appendix D of part 4044 contains tables
to be used in determining the expected
early retirement ages.

Table I in appendix D (Selection of
Retirement Rate Category) is used to
determine whether a participant has a
low, medium, or high probability of
retiring early. The determination is
based on the year a participant would
reach ‘‘unreduced retirement age’’ (i.e.,
the earlier of the normal retirement age
or the age at which an unreduced
benefit is first payable) and the
participant’s monthly benefit at
unreduced retirement age. The table
applies only to plans with valuation
dates in the current year and is updated
annually by the PBGC to reflect changes
in the cost of living, etc.

Tables II–A, II–B, and II–C (Expected
Retirement Ages for Individuals in the
Low, Medium, and High Categories
respectively) are used to determine the
expected retirement age after the
probability of early retirement has been
determined using Table I. These tables
establish, by probability category, the
expected retirement age based on both
the earliest age a participant could retire
under the plan and the unreduced
retirement age. This expected retirement
age is used to compute the value of the
early retirement benefit and, thus, the
total value of benefits under the plan.

This document amends appendix D to
replace Table I–99 with Table I–00 in
order to provide an updated correlation,

appropriate for calendar year 2000,
between the amount of a participant’s
benefit and the probability that the
participant will elect early retirement.
Table I–00 will be used to value benefits
in plans with valuation dates during
calendar year 2000.

The PBGC has determined that notice
of and public comment on this rule are
impracticable and contrary to the public
interest. Plan administrators need to be
able to estimate accurately the value of
plan benefits as early as possible before
initiating the termination process. For
that purpose, if a plan has a valuation
date in 2000, the plan administrator
needs the updated table being
promulgated in this rule. Accordingly,
the public interest is best served by
issuing this table expeditiously, without
an opportunity for notice and comment,
to allow as much time as possible to
estimate the value of plan benefits with
the proper table for plans with valuation
dates in early 2000.

The PBGC has determined that this
action is not a ‘‘significant regulatory
action’’ under the criteria set forth in
Executive Order 12866.

Because no general notice of proposed
rulemaking is required for this
regulation, the Regulatory Flexibility
Act of 1980 does not apply (5 U.S.C.
601(2)).

List of Subjects in 29 CFR Part 4044

Pension insurance, Pensions.

In consideration of the foregoing, 29
CFR part 4044 is amended as follows:

PART 4044—[AMENDED]

1. The authority citation for part 4044
continues to read as follows:

Authority: 29 U.S.C. 1301(a), 1302(b)(3),
1341, 1344, 1362.

2. Appendix D to part 4044 is
amended by removing Table I–99 and
adding in its place Table I–00 to read as
follows:

Appendix D to Part 4044—Tables Used
to Determine Expected Retirement Age
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