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5 15 U.S.C. 78q–1. 6 15 U.S.C. 78q–1(b)(3)(F).

7 15 U.S.C. 78s(b)(2).
8 17 CFR 200.30–3(a)(12).
1 15 U.S.C. 78s(b)(1).
2 17 CFR 204.19b–4.

rule 602 and will be included in the
non-equity securities clearing fund.

When no such designation is made,
they will be subject to the margin
requirements of Rule 601. Stock fund
options that do not correlate closely
with any index will continue to be
treated like stock options for margin
purposes and will not be used to offset
short positions relating to a particular
index. However, under Rule 601(c) and
Interpretation .02 to Rule 601, 30% of
their value can be used to reduce a
clearing member’s equity margin
requirement. Such stock fund options
will be included in the stock clearing
fund because they fall within the
definition of ‘‘stock option contract’’ in
Article 1 of OCC’s By-Laws, which
would be controlling in the absence of
a designation. OCC intends to provide
members its designation of the stock
fund options for margin and clearing
fund purposes in information
memoranda made available to all
clearing members.

Under the proposed rule change, OCC
will amend the definition of ‘‘stock
option contract’’ within the definition of
‘‘option contract’’ in Article 1 of the By-
Laws to include stock fund shares. In
addition, a provision will be added to
the definition stating that for purposes
of Article VIII of the By-Laws and
Chapters VI and X of the Rules, OCC
may designate certain stock fund
options as non-equity securities option
contracts. OCC is also adding
introductions to Article VIII of the By-
Laws and Chapters VI and X of the
Rules which state that OCC may
designate certain stock fund options as
non-equity securities options contracts
for purposes of those provisions.
Finally, because fund shares are priced
like stocks, new subsection (b)(6)(1) will
be added to Rule 602 to define ‘‘marking
price’’ for an index share to be its last
reported sale price on its primary
market.

OCC believes that the proposed rule
changes are consistent with the
requirements of the Section 17A of the
Act 5 and the rules and regulations
thereunder because it promotes the
prompt and accurate clearance and
settlement of transactions in stock fund
options by allowing OCC to treat such
options like stock options for settlement
purposes but like non-equity options for
margin and clearing fund purposes, as
appropriate.

(B) Self-Regulatory Organization’s
Statement on Burden on Competition

OCC does not believe that the
proposed rule change would impose any
material impact on competition.

(C) Self-Regulatory Organization’s
Statement on Comments on the
Proposed Rule Change Received From
Members, Participants or Others

Written comments were not and are
not intended to be solicited with respect
to the proposed rule change, and none
have been received.

III. Date of Effectiveness of the
Proposed Rule Change and Timing for
Commission Action

Section 17A(b)(3)(F) of the Act 6

requires that the rules of a clearing
agency be designed to assure the
safeguarding of securities and funds
which are in the custody or control of
the clearing agency or for which it is
responsible. The Commission finds that
the proposed rule change is consistent
with this obligation because it should
allow OCC to more accurately calculate
the margin and clearing fund collateral
required to be deposited by clearing
members.

The Commission finds good cause for
approving the proposed rule change
prior to the thirtieth day after the
publication of notice of the filing.
Approving prior to the thirtieth day
after publication of notice will allow
OCC to immediately increase the
accuracy of margin and clearing fund
calculations for these hybrid exchange-
traded fund share options.

IV. Solicitation of Comments
Interested persons are invited to

submit written data, views, and
arguments concerning the foregoing,
including whether the proposed rule
change is consistent with the Act.
Persons making written submissions
should file six copies thereof with the
Secretary, Securities and Exchange
Commission, 450 Fifth Street, NW,
Washington, DC 20549–0609. Copies of
the submission, all subsequent
amendments, all written statements
with respect to the proposed rule
change that are filed with the
Commission, and all written
communications relating to the
proposed rule change between the
Commission and any person, other than
those that may be withheld from the
public in accordance with the
provisions of 5 U.S.C. 552, will be
available for inspection and copying in
the Commission’s Public Reference
Section, 450 Fifth Street, NW,

Washington, DC 20549. Copies of such
filing also will be available for
inspection and copying at the principal
office of OCC. All submissions should
refer to File No. SR–OCC–99–02 and
should be submitted by July 23, 1999.

It is therefore ordered, pursuant to
Section 19(b)(2) of the Act,7 that the
proposed rule change (File No. SR–
OCC–99–02) be and hereby is approved.

For the Commission by the Division of
Market Regulation, pursuant to delegated
authority.8

Margaret H. McFarland,
Deputy Secretary.
[FR Doc. 99–16864 Filed 7–1–99; 8:45 am]
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June 24. 1999.
Pursuant to Section 19(b)(1) of the

Securities Exchange Act of 1934
(‘‘Act’’) 1 and Rule 19b–4 thereunder,2
notice is hereby given that on June 1,
1999, the Pacific Exchange, Inc. (‘‘PCX’’
or ‘‘Exchange’’) filed with the Securities
and Exchange Commission (‘‘SEC’’ or
‘‘Commission’’) the proposed rule
change as described in Items I, II and III
below, which Items have been prepared
by the Exchange. The Commission is
publishing this notice to solicit
comments on the proposed rule change
from interested persons.

I. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Terms of Substance of
the Proposed Rule Change

The Exchange proposes to require that
qualified off-floor traders for which the
PCX is the designated examining
authority (‘‘DEA’’) successfully
complete the General Securities
Representative Examination Series 7
(‘‘Series 7 Exam’’). The text of the
proposed rule change is available at the
Office of the Secretary, the Exchange,
and at the Commission.
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3 The Exchange notes that other exchanges have
recently adopted (or have proposed to adopt) a
similar Series 7 Exam requirement for off-floor
traders. See Chicago Stock Exchange Rules, Art. VI,
Rule 3, Interpretation and Policy .02; Securities
Exchange Act Release No. 41306 (April 16, 1999),
64 FR 22665 (April 27, 1999) (notice of filing of
proposed rule change of the Philadelphia Stock
Exchange).

4 15 U.S.C. 78f(b).
5 15 U.S.C. 78f(b)(5). 6 17 CFR 200.30–3(a)(12).

II. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

In its filing with the Commission, the
Exchange included statements
concerning the purpose of, and basis for,
the proposed rule change and discussed
any comments it received on the
proposed rule change. The text of these
statements may be examined at the
places specified in Item III below and is
set forth in Sections A, B, and C below.

A. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

1. Purpose
Series 7 Exam Requirement

PCX Rule 1.7(b)(9) currently provides
that the Exchange may deny (or may
condition) membership, or may prevent
a natural person from becoming
associated (or may condition an
association) with a member, when an
applicant, directly or indirectly, does
not successfully complete such written
proficiency examinations as required by
the Exchange to enable it to examine
and verify the applicant’s qualifications
to function in one or more of the
capacities applied for. The Exchange is
now proposing to amend PCX Rule
1.7(b)(9) to expressly require designated
off-floor traders to successfully
complete the Series 7 Exam.
Specifically, the proposal provides that
traders of member organizations for
which the Exchange is the DEA must
successfully complete the Series 7 Exam
if the primary business of the member
organization involves the trading of
securities which is unrelated to the
performance of the functions of a
registered specialist, a registered market
maker or a registered floor broker. The
proposal further provides that the
following are exempt from the
requirement to successfully complete
the Series 7 Exam: Exchange members
who perform the function of a registered
specialist, registered market maker or
registered floor broker (pursuant to PCX
Rules 5.27(a), 6.33 or 6.44, respectively)
and associated persons of member firms
who facilitate the execution of stock
transactions for the accounts of options
market makers.

For purposes of PCX Rule 1.7(b)(9),
the term ‘‘trader’’ is defined as a person
who is directly or indirectly
compensated by an Exchange member
organization and who trades, makes
trading decisions with respect to, or
otherwise engages in the proprietary or
agency trading of securities. In addition,
the term ‘‘primary business’’ is defined

as greater than 50% of the member
organization’s business. The Exchange
notes that registered specialists,
registered market makers and registered
floor brokers are required to pass
written examinations of the Exchange
pursuant to PCS Rules 5.27(c), 6.33 and
6.44, respectively.3
Attestation Requirement

The proposed rule change further
provides that each member organization
for which the Exchange is the DEA must
complete, on an annual basis, and on a
form prescribed by the Exchange, a
written attestation as to whether the
member organization’s primary business
is performing the function of a
registered specialist, a registered market
maker or a registered floor broker
(pursuant to PCX Rules 5.27(a), 6.33 or
6.47, respectively).
Rule Application to Current Traders

Subsection (C) of the proposed rule
provides that the requirement to
complete the Series 7 Exam will apply
to current Traders of member
organizations that meet the criteria of
subsection (A), above, as well as to
future Traders of member organizations
that meet the criteria of subsection (A),
above, at a later date. It further provides
that Traders of member organizations
that meet the criteria of subsection (A),
above, at the time of SEC approval of
this Rule, must successfully complete
the Series 7 Exam within six months of
notification by the Exchange.

2. Statutory Basis

The Exchange believes that the
proposed rule change is consistent with
Section 6(b) 4 of the Act, in general, and
further the objectives of Section 6(b)(5),5
in particular, in that it is designed to
facilitate transactions in securities, to
remove impediments to and perfect the
mechanism of a free and open market
and a national market system, and to
protect investors and the public interest.

B. Self-Regulatory Organization’s
Statement on Burden on Competition

The Exchange does not believe that
the proposed rule change will impose
any burden on competition that is not
necessary or appropriate in furtherance
of the purposes of the Act.

C. Self-Regulatory Organization’s
Statement on Comments on the
Proposed Rule Change Received From
Members, Participants or Others

Written comments on the proposed
rule change were neither solicited nor
received.

III. Date of Effectiveness of the
Proposed Rule Change and Timing for
Commission Action

Within 35 days of the date of
publication of this notice in the Federal
Register or within such longer period (i)
as the Commission may designate up to
90 days of such date if it finds such
longer period to be appropriate and
publishes its reasons for so finding or
(ii) as to which the self-regulatory
organization consents, the Commission
will:

(A) By order approve such proposed
rule change, or

(B) institute proceedings to determine
whether the proposed rule change
should be disapproved.

IV. Solicitation of Comments

Interested persons are invited to
submit written data, views and
arguments concerning the foregoing,
including whether the proposed rule
change is consistent with the Act.
Persons making written submissions
should file six copies thereof with the
Secretary, Securities and Exchange
Commission, 450 Fifth Street, NW,
Washington, DC 20549–0609. Copies of
the submission, all subsequent
amendments, all written statements
with respect to the proposed rule
change that are filed with the
Commission, and all written
communications relating to the
proposed rule change between the
Commission and any person, other than
those that may be withheld from the
public in accordance with the
provisions of 5 U.S.C. 552, will be
available for inspection and copying in
the Commission’s Public Reference
Room. Copies of such filing will also be
available for inspection and copying at
the principal office of the PCX. All
submissions should refer to File No.
SR–PCX–99–16 and should be
submitted by July 23, 1999.

For the Commission, by the Division of
Market Regulation, pursuant to delegated
authority.6

Margaret H. McFarland,
Deputy Secretary.
[FR Doc. 99–16867 Filed 7–1–99; 8:45 am]
BILLING CODE 8010–01–M
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